Øvelse 3: Hybelannonsen

Print

Øvelsen er omarbeidet versjon av materiellet fra Skeiv ungdom og fra kursmateriellet Mangfold og Dialog (MOD).

Gjennomføring:

Del deltakerne inn i grupper på fem personer og fortell høyt:

Familien din har to hybelleiligheter i kjelleren som du og din storebror har fått. Din storebror har imidlertid akkurat flyttet til Australia for å studere, og foreldrene dine har bestemt at hans hybelleilighet nå skal leies ut. Du og leieboeren får adskilte rom og bad, men dere har rom vegg i vegg med hverandre. Dere setter inn annonse i avisen og får syv svar. Du skal avgjøre hvem du helst vil at flytter inn.

Si klart i fra at deltakerne først skal jobbe alene. Del ut liste 1 til hver av dem. Gi deltakerne fem minutter (maks ti minutter). Bryt inn og forklar at hver gruppe nå skal bli enige om en felles rangering (maks 15 minutter). En deltaker fra hver gruppe presenterer så sin gruppes rangering og begrunner denne. Leder/lærer skriver rangeringene opp på tavla.

Fortell så: Alle kommer uansett på visning, og dere får følgende tilleggsopplysninger om de som har svart på annonsen. Vurder søkerne på nytt.

Videre deler du ut liste nr. 2. Gi deltakerne fem minutter til å rangere søkerne på nytt. Hver gruppe skal bli enige om en rangering og presentere for resten. Skriv så opp resultatene av rangeringene i gruppene i et skjema på tavla.

Sett av 15 minutter til diskusjon.

Spørsmål til samtale:
 • Hvordan klarte dere å bli enige?
 • Hva var viktigst for ditt/deres valg?
 • Forandret tilleggsopplysningene prioriteringen?
 • Var det noen dere ikke ville valgt inn til visning?
 • Hva er konsekvensen av valgene dere har gjort?
 • Hvem fikk ikke hybel av noen av dere?
 • Hva er diskriminering?
 • Har dere eksempler på diskriminering i dagens samfunn?
 • Har dere eksempel på diskriminering i kristne miljøer?
 • Hvor kommer disse holdningene fra?
 • Er det noe du selv mener, eller er det noe du har hørt fra andre?

 

Liste 1: e-poster

Liste 2: På Visning

 1: Vi trenge leilighet. Jeg utdanna murer men har ingen jobb nå. Vi komme fra Polen 1 år siden. Min kone og jeg går på norskkurs. Skriv til Oss: Anne og Konrad Elschpeta

 1: Konrad og Anna syns leiligheten er flott. Konrad har problemer med å komme inn døra til badet på grunn av overvekt, men ellers er de svært fornøyd.

 2: Jeg heter Aziz, er 26 år og Vålerengafan. Jeg er kjempeinteressert i hybelen. Har BMW og terrrieren Creon. Han er en god vakthund, men kjempesnill. Kan nås på mobil, når jeg ikke pumper jern på treningssenteret. 91 …..

 2: Aziz er pasifist og sivilarbeider. Han er ansatt via et antivoldsprosjekt og jobber med ungdomsavdelingen i Vålerenga fotballklubb. Han er blant annet fotballtrener for 2 lag og holder kurs på skoler i Oslo om kommunikasjon og antirasisme.

 3: Sebastian, en 24 år gammel student som studerer til å bli legesekretær, og hunden Odin, trenger hybel. Telefon: 48 …..

3: Odin er en svær rottweiler. Sebastian er snauklipt og har oppbrettede olabukser og armyboots. Han spør om det bor noen «pakkiser» i nabolaget og virker lettet når du sier nei. Han har vært student i 3 uker. 

 4: Jeg, Petter Jensen, ser etter et sted å bo for et vennepar. De er i slutten av 20-årene og veldig hyggelige. Kan hjelpe til med praktisk arbeid. Ring meg på tlf 93 …

 4: Petter Jensen er miljøarbeider i Frelsesarmeen og
kommer med sine venner, Georiana og Stefano, som smiler fra
øre til øre når de ser hybelleiligheten. I fjor mistet de jobben i Portugal og leter nå etter strøjobber i Norge for å kunne finansiere skolegang for sine 3 barn i Romania. Til vanlig sover de i bilen sin, men etter at Georgiana fikk en liten stilling i Kirkens bymisjons arbeid for rom, har de nå tatt seg råd til å bo et sted hvor ikke politiet jager dem.

 5: Nora heter jeg, er 24 år, og er veldig interessert i hybelleiligheten dere leier ut. Jeg er legestudent på 3. året og leter et sted å bo nært universitet. Det blir for lang pendlevei på hverdagene fra mine foreldre i Moss, men kommer til å være mest hos dem i helgene. Jeg kan kontaktes på 23 …

5: Nora er høflig og ydmyk. Hun er kledd i langt skjørt med en vid overdel. På hodet har hun en hijab med rosemønster satt stramt på plass av gullfargede nåler.

 6: Halla! Topp annonse dere hadde på finn.no! Jeg trenger en plass å bo så fort som bare f… Grei og litt vill jente som vil bort fra mor og far (de betaler – de har mye penger). Trude, tlf: 94 …

6: Trude hadde med seg vennene, Hilde og Alexander, da hun kom. Hun er 16 år og går første året på tømring, yrkesfaglig utdanning. Hun vanker på Blitz og jobber i redaksjonen for Gateavisa. Hun opplyste at hun ville respektere de reglene som gjaldt for leiligheten og at hun ikke ville lage bråk.

 7: Jeg hørte om leiligheten deres i dag. Jeg ønsker å starte et nytt og bedre liv med Jesus som har frelst meg. Jeg ønsker å bosette meg utenfor sentrum og håper at dere vil gi meg sjansen. Ring tlf 22 …
og spør etter Tor Gunnar.

 7: Tor Gunnar la «alle korta på bordet» og fortalte at
han har hatt problemer med alkohol og narkotika. Han har
vært gjennom diverse kursopplegg som ikke fungerte for ham.
Det var først da han fant Jesus for 6 måneder siden at han klarte å slutte. Han vil bli fulgt opp jevnlig av Blåkors. Tor Gunnar har fått praksisplass på Sætre kjeksfabrikk og skal begynne der på mandag. På fritiden oppsøker han homoutestedene i Oslo for å omvende dem fra et liv i synd.

   
   

 

Liste 1 og 2 – PDF