Definisjoner
Woke
Ordet «woke» kommer fra den afroamerikanske sosiolekten African American Vernacular English og er en bøyning av verbet «to wake». På standard engelsk tilsvarer dette «to awake», altså «å våkne».
I sin direkte betydning betyr «woke» å ha våknet eller åpnet øynene, og historisk ble begrepet brukt i vid betydning om personer som er våkne og bevisste, og etter hvert om de som er oppdatert på populærkulturen og samfunnet.
I dag forstås det å være woke som å være bevisst og kritisk til urettferdighet, spesielt rasisme og sosial ulikhet. En person som er woke vil være opptatt av inkludering, identitetspolitikk (politikk eller aktivisme som tar utgangspunkt i erfaringene og historien til en marginalisert gruppe mennesker, som regel en minoritet og vil reagere negativt på handlinger, ytringer eller strukturer som særlig rammer minoriteter i samfunnet.
Black Lives Matter-bevegelsen er et eksempel på en sosial rettighetsbevegelse som er uttalt woke. De har brukt uttrykket «Stay Woke!» («Vær bevisst!») som et slagord i kampen mot politivold, særlig den rettet mot afroamerikanere. Et av de eldste eksemplene vi har på bruken av begrepet er fra presidentvalget i USA i 1860, der Abraham Lincoln vant. Dette skyldes blant annet at det republikanske partiet fikk støtte av yngre velgere som ønsket å avskaffe slaveriet. Fordi de var unge, entusiastiske og ble kjent for å gå i fakkeltog for sin sak ble de omtalt som «Wide Awakes» («De lys våkne»).
Woke har skapt store debatter, først og fremst i USA fra rundt år 2010, men har etter hvert også blitt en diskusjon her i Norge. Noen mener at kravet om å være bevisst og kritisk til diskriminering kan tippe over til å bli overdrevent politisk korrekt.
Fotnoter
Thorsen, Dag Erik, 2024. Woke, Store norske leksikon (snl), 07.02.2024 (hentet 14.05.23).
Thorsen, 2024.
Grinspan, Jon, 2009. «‹Young Men for War›: The Wide Awakes and Lincolns 1860 Presidential Campaign», The Journal of American History, Vol. 96, No. 2 (hentet fra JSTOR 14.05.2024).
Thorsen, 2024.